Direktlänk till inlägg 4 januari 2011
Det märks inte mycket på denna blogg att jag är matintresserad, men det är jag!
Har många matböcker hemma och försöker äta näringsriktig och bra mat. Råvaror så långt det är möjligt. Nåja, konserverade tomater går an. Men hellre fryst än konserverat. Och ska det vara konserverade tomater så föredrar jag de hela, det blir mer smak då.
Egentligen ljuger jag när jag "slöpratar" med grannar osv och håller med om att "det är tråkigt att laga bra mat till sig själv". Tycker jag inte alls!
Mat måste vi ha varje dag. Vi måste också ha bra mat för att kunna leva ett så bra liv som möjligt. Jag bestämde mig i ungdomen för att tycka om matlagning eftersom det är en så viktig ingrediens i vårt liv. Har lyckats att tycka det är roligt, kanske inte varje dag precis, men för det mesta ser jag det som en konstform faktiskt.
Ett tag i ungdomen var jag vegetarian men när jag blev gravid så litade jag inte på mina kunskaper så jag började äta kött igen.
Numer försöker jag dra ner på köttätandet, av många orsaker. Min matsedel består under veckorna av vegetariska rätter och fisk. Under helgerna äter jag mest kyckling eller kanske en lövbiff. Gärna lamm och vilt också men det är dyrt så det blir sällan tyvärr. Annars älskar jag lamm.
Det finns så otroligt många goda, vackra och näringsriktiga grönsaksrätter. För att inte tala om soppor. Detta underbara sätt att laga mat!
Nu tänkte jag dela med mig av mitt senaste recept en soppa som visade sig vara himmelskt god! Den ser inte mycket ut för världen, men gudars
vad god den är!!
Så varsågoda:
MOROTSSOPPA MED INGEFÄRA OCH CITRONKRÄM
4 portioner
5 cm färsk ingefära
1 kg morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1½ tsk spiskummin
1½ tsk curry
1 l buljong från kycklingfond
1 dl vitt vin
1 citron (skal + 2 tsk saft)
2 dl crème fraiche
1 tsk honung
1 kruka färsk koriander
salt nymalen svartpeppar
Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka lök, ingefära och vitlök.
Smält smör i en kastrull. Mjukstek lök, vitlök och ingefära.
Tillsätt spiskummin och curry och fräs lite till. Häll i morötterna, rör runt och låt mjuksteka i ca 5 min. Slå på buljong och vin.
Koka tills morötterna mjuknat, ca 15-20 minuter.
Tvätta citronen, riv skalet och blanda med crème fraiche.
Mixa soppan. Späd med lite vatten om den blir för tjock.
Tillsätt honung och citronsaft. Smaka av med salt och peppar, mixa hastigt.
Fördela soppan i skålar, lägg en klick citronkräm i varje. Klipp över rikligt med färsk koriander.
Servera ett gott bröd till.
Detta är verkligen en värmande, nyttig och smakrik vintersoppa.
Smaklig måltid!
Receptet taget ur Borås Tidning.
"Kod för att importera min blogg till Nouw: 4864799500"
Nu har jag bestämt mig. Jag kommer inte att blogga via bloggplatsen längre. Men bloggen kommer att finnas kvar så om det är något speciellt man letar efter så förtvivlen icke. Från och med idag säger jag definitivt ett stort TACK och adjö t...
En längre tid har jag funderat på att flytta min blogg. Är lite trött på den gammaldags designen här....man kan inte göra så mycket och det känns gammalmodigt. Så när jag nu flyttar så hoppas jag ni följer med! Jag säger till när det...
Kontakta mig på mejl:
margita.andersson@gmail.com
IAKTTAG, LYSSNA, TIG.
DÖM SÄLLAN.
FRÅGA MYCKET.
August von Platen