S*SENGA'S  SAMMELSURIUM

Direktlänk till inlägg 13 januari 2011

En liten rolig anekdot från 1983....

Av Margita - 13 januari 2011 18:54

Spännande att röja! Hittar saker som är väldigt gamla   

Som ett papper från min förskollärarutbildning från 1983. Vi fick det för att vi skulle tänka till.   Vi föds ju in i en kultur och den blir den värdegrund som vi tar till oss och som vi tycker är mer eller mindre självklar. 

Nu är det ju så att världen består av flera olika kulturer och något som upplevs som självklart i en kultur kan i en annan vara helt fel eller upplevas som konstig.

När man arbetar i förskola/skola gäller det att ha ett öppet sinne för alla elever med annan bakgrund än den svenska. Det finns många fallgropar. 

Därför tycker jag den här berättelsen är underbar. Den beskriver en upplevelse av vår kultur från en med en helt annan kultur. Läs och njut!   


Alla har vi väl någon gång antingen upplevt, sett på bio eller TV, eller läst om traditioner i främmande länder, och visst har vi väl tyckt att somt har verkat både barockt och underligt. Men jag lovar att även vi kan synas exotiska. Det är ju så att allt man blir van vid är naturligt.

Låt oss för ett ögonblick tänka oss in i hur en ung afrikan berättar om oss då han kommer hem till sin lilla by i Afrika efter att ha besökt oss under ett år.

Han berättar: Det var ett väldigt exotiskt land på norra halvklotet där alla invånare älskade djur. Några dagar under början av solperioden dyrkade de med stor iver sina fjäderfän. De smyckade sina hem med hönsfjödrar och bilder av kycklingar, de förtärde ägg av olika konsistens, de klädde ut sina barn, tände eldar och smällde av raketer. Det var någon slags ond gudom de försökte skrämma bort.

Senare på året när solen - som alla också dyrkade - stod högst på himlen klädde de en stång med blad och blommor och reste den mot skyn. Sedan dansade de runt och sjöng sitt hemlands vemodiga sånger, jag minns särskilt hur de härmade grodornas rörelser och ljud.

När kvällarna blev mörkare flockade sig människorna kring enkla ljuslågor. Nu hade de vuxna haklappar och små mössor på sig. De djur, som de nu hyllade var små, dyra skaldjur som de åt tillsammans med de starka drycker, som detta folk älskar. För att dricka dessa var de tvungna att sjunga en ramsa innan de förde glaset till munnen. Ibland nickades det till höger och vänster både före och efter drickandet. 

Det hemskaste hände mig när nätterna var som längst. En natt öppnades min dörr och en mängd kvinnor i vita fotsida klädnader trängde in. En kvinna hade ljus kring sitt hår och allesammans sjöng om hästar och talade om katter. Jag bjöds också en slags katt, som jag aldrig hört talas om tidigare.

I detta land var det sällan jag hörde någon tala om sin Gud. Men jag fick vara med och se när de firade den stora grisfesten. De anrättade grisen på många olika sätt och när de på första dagens afton hade ätit, ätit och åter ätit, då kom deras Gud. Ja, de sa ju aldrig att det var så men jag förstod nog. Han liknade vår gamle medicinman med mask framför ansiktet och med underliga kläder. Han hade dyrbara gåvor med sig till människorna, som då blev glada och lyckliga. Sedan försvann han. Senare på kvällen sattes det ut vit gröt åt honom. De sa att han brukar komma till dem en gång om året.

Det är ett mycket underligt och exotiskt folk.

 
ANNONS
 
Vivi

Vivi

14 januari 2011 08:34

Vilken härlig anekdot, man får ju som du säger inte glömma hur konstiga våra traditioner verkar i deras ögon. Även hur samhället fungerar & vardagliga saker kan ju verka konstiga... som att vi sätter våra äldre på hem istället för att ta hand om dem och vörda deras kunskap osv.
Tur att vi alla är olika ändå :)

http://www.missvivis.se

Margita

14 januari 2011 12:47

Jag uppskattar också att vi är olika - skulle bli så fruktansvärt tråkigt om vi alla vore lika! ;)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margita - 4 januari 2016 20:30

"Kod för att importera min blogg till Nouw: 4864799500"  

Av Margita - 20 december 2015 18:05

Nu har jag bestämt mig. Jag kommer inte att blogga via bloggplatsen längre. Men bloggen kommer att finnas kvar så om det är något speciellt man letar efter så förtvivlen icke.   Från och med idag säger jag definitivt ett stort TACK och adjö t...

Av Margita - 18 december 2015 21:13

En längre tid har jag funderat på att flytta min blogg. Är lite trött på den gammaldags designen här....man kan inte göra så mycket och det känns gammalmodigt.   Så när jag nu flyttar så hoppas jag ni följer med!      Jag säger till när det...

Av Margita - 15 december 2015 18:10


Hittade en video på Youtube och blev lite nostalgisk. Har du gjort såna här? Görs de överhuvudtaget idag?    När jag var barn gjorde vi alltid såna här fina hjärtan till jul, både i skolan och hemma. När mina barn var små gjordes de också, ...

Av Margita - 14 december 2015 09:45


Min blogg heter ju Sammelsurium just för att jag skriver om allt möjligt, lite som jag själv är. Det mesta intresserar mig men självklart är jag mer intresserad av vissa områden.   Ett sånt område är det här med miljön. Det började redan i ungd...

VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG!


Hej och kul att du tittar in!
Här kommer du att få träffa mina sibiriska katter och mig.
Vi kommer att prata om det mesta, så välkommen in!

ÖNSKAR ALLA EN TREVLIG STUND I BLOGGEN!  

SAMARBETE MED MIG

Kontakta mig på mejl:

margita.andersson@gmail.com

TRANSLATE MY BLOG

Jag finns på PINTEREST

INSTAGRAM

@measenga

Hitta recept

hittarecept.se

BLOGGERFY

Här är jag listad

BLOGVERTISER

Bloggportalen

BRA MORGONÖVNING!

 

KATEGORIER

Live Traffic

TÄNKVÄRT!

IAKTTAG, LYSSNA, TIG.

DÖM SÄLLAN.

FRÅGA MYCKET.

 

August von Platen

SÅ SANT SÅ......

   

EN TANKE

 

TILL MINNE

Kalle, vår undulat

1988 - 2002

  

PARNINGSTABELL

SIBIRISK KATT - STUDIE

 

SIBIRISK RASSTANDARD ENL. OLIKA FÖRBUND

Sök i bloggen

För ett år sen

GAMMALDAGS BILDER!

 

BLOGGAR JAG BESÖKER

KATTLÄNKAR

SCRAPBOOKING

MINDFULNESS/panikångest

Andra intressanta länkar

Länkar

Blogtoplist

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ S*SENGA'S  SAMMELSURIUM med Blogkeen
Följ S*SENGA'S  SAMMELSURIUM med Bloglovin'

RSS

Statistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se