S*SENGA'S  SAMMELSURIUM

Alla inlägg under mars 2013

Av Margita - 14 mars 2013 13:58

även om snön låg vit på backen i morse så gör solen så att det snart inte är något kvar, hurra!

Solen börjar värma rejält och i luften känns det att våren är på gång även när det är minusgrader.

Härligt!

Caelyn tycker också om när solen lyser in genom fönstret. Här ligger hon och njuter på fönsterbrädet. Visst har hon en läcker svans?! 

 

ANNONS
Av Margita - 14 mars 2013 09:49

Känns som att allt händer på samma gång. Men det är väl som det ska vara i kattvärlden. Vi ska ju inte tro att våra honor behagar löpa när vi vill!   

En kattunge från min Blossomkull, Brown Betty, är nu sugen på att träffa en kille och det verkar som att det är någon på gång. Hoppas, hoppas! Jag håller alla fingrar och tår och vad det nu är man håller! 

Så fort jag vet något mer så kommer jag att skriva om det här på bloggen och förhoppningsvis blir det en kull kattungar att följa framåt våren, försommaren.   

Här är Betty bara 5 veckor   

 

Sen har vi fina Calypso från min senaste kull som väldgt gärna vill träffa en passande hona! 

Men tjejerna får skynda sig, jag tror inte Calypso orkar vänta alltför länge! Det är minsann inte alltid lätt att ha en fertil hane så jag hoppas vi snart får tag på en riktig pärla till honom! 

Här är fina Calypso

 


ANNONS
Av Margita - 13 mars 2013 16:33

Nu är det snart dags för Alice att gå i pension vad gäller att vara avelskatt. 

På onsdag i nästa vecka bär det av till veterinären. 

Sen ska Alice få vara en vanlig katt, utan förlossningar och vård av kattungar. Hon ska bara få vara.

Det är hon värd. 

Mamma till 3 kullar blev hon:

Kull nummer 1, Alija-kullen, 5 killar:

Aram, Amishai, Aron, Aslan och Arash

 


Kull nummer 2, Blossom-kullen:

Bolo Bolo, Bryony och Brown Betty

  

 

och kull nummer 3, Orkidée-kullen (alla ungarna heter Caleana och ytterligare ett namn):

Calypso och Caelyn

  


och fina, snälla, vackra mamma Alice:

 
Av Margita - 12 mars 2013 19:58

På Facebook har jag många vänner som jag aldrig träffat i verkliga livet. Det är andra människor runt om i hela världen som håller på med uppfödning av sibiriska katter, precis som jag. 

Det är helt fantastiskt att kunna följa andra uppfödares katter och kullar. Ett otroligt bra instrument för att följa rasens utveckling och att kanske lära sig något. 

Ibland är det lite frustrerande förstås och det är när det föds någon otroligt vacker sibbe utomlands och jag bara VILL HA!!! Men jag har inte råd....  

Nåja, jag får glädjas åt de härliga katter jag har själv och se fram mot blivande sockersöta kullar.

Kan inte låta bli att visa er den här underbara videon från Koska Forest Siberian Cats i England.

Tala om att bli kattungesjuk!!!!   Jag vill ha kattungar NUUUU! 


Av Margita - 12 mars 2013 08:46

Jag har en längre tid funderat på att omplacera min fina Alice. Varför då?

Jo, dels för att jag i nuläget känner mig väldigt osäker på att ha 3 katter. Det blir för dyrt för mig, i fall något skulle hända. Mina katter är givetvis försäkrade men ändå kostar det en hel del om katten skulle bli sjuk till exempel. Min Agnes blev ju sjuk häromsistens och då blev jag påmind om hur läget verkligen är, för jag skulle inte ha råd med att någon annan katt samtidigt skulle bli sjuk.   

Sen hade jag en period endast 2 katter och det blev "full harmoni". Katter är som sagt inga flockvarelser på samma sätt som en hund. En katt har revir och kan man inte erbjuda tillräckligt stora revirområden så blir det oro i kattgruppen. 

Sen är det också så att mor och dotter, alltså Alice och Caelyn, har börjat bråka lite med varann. Det är i och för sig säkert deras hormoner som spökar. Bägge två är fertila och löper ikapp. Alice ska ju kastreras och då blir det kanske lugnt. 

Jag slänger ändå ut en liten "annons" här om Alice. Det är inget alls som är klart för min del. Kanske jag ändrar mig och behåller henne. I vilket fall ska hon först kastreras. Sen får jag se hur det fungerar katterna emellan och sen kommer jag väl ändå fram till att jag har ju inte råd att behålla henne   

Hon är världens snällaste katt! Inte den keligaste, men det tror jag faktiskt kan ändras om hon hamnar i rätt hem. Ibland ligger hon ändå i mitt knä och spinner (väldigt väldgt tyst) och njuter. Alice älskar att leka, det är det roligaste som finns. Fast hon snart är fullvuxen så ska det lekas!! 

Hon är född i juni 2009 och kommer alltså att vara kastrerad vid ev omplacering.

Ett krav jag har är att hon hamnar hos någon i min geografiska närhet. Själv bor jag 2 mil norr om Göteborg (Kungälvs Ytterby). Anledningen är att jag vill ha nära för att kunna besöka henne mellan varven. 

Jag är lite osäker på vad slags familj hon bäst skulle trivas i men det lutar åt en barnlös familj. Ett hem där hon kan få vara medelpunkten. Jag tror hennes gosighet skulle blomma ut då. Här hemma hålls det tillbaka av Agnes, som är den dominanta katten. Eller för all del en familj där barnen är större och inte lika livliga och högljudda som småbarn. Kanske tonårsbarn. De kan förvisso vara högljudda men ändå....  

Som sagt, jag slänger ut det här så får vi se. Jag kommer att vara mycket noga med var hon hamnar. Vi måste känna personkemi och det kan ta tid för mig att hitta rätt hem, det vet jag av erfarenhet. Men det får hellre ta tid än att hon hamnar fel.

Här är min fina, goa Alice, som är världens snällaste katt   

             

Av Margita - 11 mars 2013 20:35

Jag tröttnar aldrig på Simon's Cat! 

 

Av Margita - 10 mars 2013 17:41

Nu är jag hemma igen och försöker varva ner. Hjärnan går på högvarv....

Men det är så förbaskat roligt!!

Både lördag och söndag har jag varit på föreläsning med Ulrika Olsson.

Jaha, vem är hon då undrar väl ni som inte är inne i kattvärlden.

För det första är hon min "guru" eftersom jag tycker hon har så kloka resonemang kring avel. Hon är dessutom påläst och kan sina saker. Hon ser helheten, precis det jag önskar, som jag faktiskt naivt trodde att det var när jag började med avel. Det har jag ju dessvärre förstått att så "enkelt" är det ju inte. Människor är som de är: en del är okunniga, andra är kunniga, en del är försiktiga, andra är "vi kör!", några är lättstötta medan andra raskt skakar av sig kommentarer och åsikter om sin egen uppfödning osv osv. 

Nåväl, Ulrika Olsson är själv uppfödare av Maine Coon och dessutom grundare av den fantastiska PawPeds. Där kan vi uppfödare hämta information om vår ras katter, hälsoinformation och där finns en hel massa att läsa om avel och genetik. De ordnar dessutom kurser i avel och katthållning. Det är de som det i nuläget finns 3 av, fler kommer visst. Jag har gått två av dessa utmärkta kurser och står i kö för nummer 3. Det är ett jättearbete Ulrika har lagt ner på detta: att sprida information och kunskap om avel och hur det fungerar i praktiken, vad som händer om man gör si eller så. Så otroligt viktigt! Det är väl klart att det är fler individer som nu hjälper till i detta arbete men det var ändå hon som började. Strongt gjort! 

Det gäller att vi kattuppfödare inte gör samma misstag som hänt i hundaveln - extremavel med följd att många individer blir sjuka. 

OCH, något som jag också trodde var självklart innan jag började med avel: att SAMARBETE mellan uppfödarna är superviktigit. Själv tycker jag det är jättekonstigt att så många väljer att arbeta själva när avelsarbetet faktiskt skulle bli lättare om vi jobbade tillsammans. Faktum är att vi MÅSTE det för att kunna säga att vi avlar. För annars blir det bara reproduktion av kattungar. 

Ja, jag kan skriva hur mycket som helst om det här. Men det mesta av det som sas på föreläsningen kan man faktiskt läsa om på PawPeds hemsida, gå in här.

Men det var trevligt att träffa Ulrika och att få träffa andra uppfödare. Man lär sig alltid något och kan knyta värdefulla kontakter.

Vi fick diplom också.   

 

Av Margita - 9 mars 2013 18:21

Men roligt och intressant har det varit!

Jag har varit på kurs:  "Avel med framgång" med Ulrika Olsson som föreläsare.

Tänka sig att jag väljer att sitta inomhus en solig dag för att lära mig om effektiva populationer och annat som har med avel att göra, då har det banne mig gått långt för min del.   

Och imorgon är det ytterligare en heldag. Ja, så kan det gå om man skaffar katt!! 

Som tur är får vi ett häfte med oss där allt står nertecknat som Ulrika pratar om. Där fick jag för det att jag skulle visa mig på styva linan genom att föra anteckningar! Haha

Jag hoppas jag är lite piggare i veckan än vad jag är ikväll. Då ska jag försöka skriva ner lite om vad Ulrika pratade om.

Så gott folk. Nu ska jag spela lite spel och sen bara slappa resten av kvällen. Morden i Midsomer på 8:an tänker jag också titta på. Ha en bra kväll!


VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG!


Hej och kul att du tittar in!
Här kommer du att få träffa mina sibiriska katter och mig.
Vi kommer att prata om det mesta, så välkommen in!

ÖNSKAR ALLA EN TREVLIG STUND I BLOGGEN!  

SAMARBETE MED MIG

Kontakta mig på mejl:

margita.andersson@gmail.com

TRANSLATE MY BLOG

Jag finns på PINTEREST

INSTAGRAM

@measenga

Hitta recept

hittarecept.se

BLOGGERFY

Här är jag listad

BLOGVERTISER

Bloggportalen

BRA MORGONÖVNING!

 

KATEGORIER

Live Traffic

TÄNKVÄRT!

IAKTTAG, LYSSNA, TIG.

DÖM SÄLLAN.

FRÅGA MYCKET.

 

August von Platen

SÅ SANT SÅ......

   

EN TANKE

 

TILL MINNE

Kalle, vår undulat

1988 - 2002

  

PARNINGSTABELL

SIBIRISK KATT - STUDIE

 

SIBIRISK RASSTANDARD ENL. OLIKA FÖRBUND

Sök i bloggen

För ett år sen

GAMMALDAGS BILDER!

 

BLOGGAR JAG BESÖKER

KATTLÄNKAR

SCRAPBOOKING

MINDFULNESS/panikångest

Andra intressanta länkar

Länkar

Blogtoplist

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ S*SENGA'S  SAMMELSURIUM med Blogkeen
Följ S*SENGA'S  SAMMELSURIUM med Bloglovin'

RSS

Statistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se