Direktlänk till inlägg 15 december 2014
Nu när vi är mitt uppe i en tid då det bjuds och äts på diverse godheter, så tänkte jag tipsa om det som jag bjöd mina föräldrar på i lördags.
Till grönskålssoppan serverade jag hemmagjorda crostinis och de blev jättegoda.
Nåja, brödet var köpt, är du glad i att baka så bakar du en vanlig baguette först, gärna en med surdeg.
ÄDELOSTKRÄM MED APRIKOS OCH VALNÖT 12 st
En härlig kombination av fruktig sötma och smakrik ost, perfekt till drinken eller glöggen!
Ingredienser:
12 skivor baguette, ca 1 cm tjocka
1 msk Smör-& rapsolja
100 g ädelost
1 dl crème fraiche
10 st torkade aprikoser
10 st valnötter
Sätt ugnen på grill 250 grader. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper och ringla över smör och rapsolja.
Grilla brödskivorna i övre delen av ugnen tills de är gyllenbruna, ca 5 minuter.
Mosa osten med en gaffel och blanda med crème fraiche. Skär aprikoserna i bitar och hacka nötterna grovt. Fördela krämen på crostinin och dekorera med valnötter och aprikoser.
Receptet har jag hittat i nån tidning nånstans, kommer inte ihåg i vilken.
Då går vi över till saffranspajen. God med lite annorlunda smak.
SAFFRANSPAJ MED NÖTTER
ca 6 portioner enligt boken, men den räcker definitivt till fler!
En krämig paj, som passar utmärkt i juletid när man både har saffran och nötter hemma.
Gör först pajdegen:
3-3½ dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver, ½ dl strösocker, 150 g smör och 1 ägg.
Blanda och låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter.
Tryck sedan ut degen i en pajform. Nagga botten och förgrädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter i 225 grader.
Sänk sen värmen till 175 grader.
Ingredienser till fyllningen:
3 ägg
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 burk kesella, 250 gr
2 dl matlagningsgrädde
1 kuvert saffran, 0,5 g
100 g grovt hackade hasselnötter
Tillbehör:
fruktsallad eller tinade djupfrysta bär som hallon, björnbär eller jordgubbar.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Rör i kesella, grädde, saffran och nötter. Häll smeten i pajskalet.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen 35-40 minuter eller tills äggsmeten stelnat.
Min var inne drygt 50 minuter, men det där beror ju på ugnarna.
Låt pajen svalna och servera med något av tillbehören.
Jag valde egenplockade skogshallen. Mums!
Receptet är hämtat ur boken "100 läckra pajer" av Barbro Lönnegren
"Kod för att importera min blogg till Nouw: 4864799500"
Nu har jag bestämt mig. Jag kommer inte att blogga via bloggplatsen längre. Men bloggen kommer att finnas kvar så om det är något speciellt man letar efter så förtvivlen icke. Från och med idag säger jag definitivt ett stort TACK och adjö t...
En längre tid har jag funderat på att flytta min blogg. Är lite trött på den gammaldags designen här....man kan inte göra så mycket och det känns gammalmodigt. Så när jag nu flyttar så hoppas jag ni följer med! Jag säger till när det...
Kontakta mig på mejl:
margita.andersson@gmail.com
IAKTTAG, LYSSNA, TIG.
DÖM SÄLLAN.
FRÅGA MYCKET.
August von Platen