S*SENGA'S  SAMMELSURIUM

Direktlänk till inlägg 29 april 2014

Bloggutmaning365 - dag 119

Av Margita - 29 april 2014 20:00

 Hur många jobb har du haft?

 


Oj då, det är några stycken genom åren.

Får se om jag minns alla.   Jag började arbeta 1968 på riktigt så att säga. Dessförinnan hade jag haft ett sommarjobb på Göteborgs Kex i Kungälv.

Dessa kakor har jag packat i lådor...

 

Sen började jag arbeta som kontorist 1968 hos Alpus AB, ett bussföretag i Kungälv.

Var där några år.

Sen började jag studera på halvtid (KomVux) och arbetade då halvtid hos bland annat Skrivbyråcentralen (som skickade ut mig på olika uppdrag till olika kontor, vilket var ganska nytt vid den tiden i början av 1970-talet)och hos Svensk Sjöfarts Tidning. En tidning som faktiskt finns kvar.   

Jag blev också skickad till L M Ericsson i Mölndal och där blev jag senare anställd och blev kvar där i några år.


Så åkte jag till USA på nästan ett år och arbetade som Au-Pair i Richmond, Virginia.


När jag kom tillbaka fortsatte jag plugga mig fram till att jag sen kunde söka till högskola.


Arbetade emellan studierna också. Som barnsamarit. Vad är det undrar ni säkert. Jo, jag gick hem till barn som var sjuka och som annars var på förskola. Jag var alltså anställd av Göteborgs kommun. Det var roligt kan jag säga! Har många speciella minnen från den perioden.


Kom på nu att jag även varit barnflicka också, i Göteborg. Jag har fortfarande kontakt med den familjen. 


Men däremellan blev det två olika folkhögskolor, först i Fristad utanför Borås. Där gick jag en vävutbildning då jag var ganska så inriktad på att bli vävlärare eller vävkonstnär. 

Sen blev det Grebbestad folkhögskola i norra Bohuslän och där läste jag äntligen färdigt mina gymnasieår som jag behövde för att kunna söka till högskola.


Men däremellan träffade jag en kärlek och blev med barn....  


När detta barn, som är min son, var omkring 1-årsåldern började jag arbeta igen och nu i Grebbestad eftersom vi bodde där då.

Jag arbetade på Grebbestads Fisk, på kontoret. Jätteroligt! Hade kontakt med fiskarna ute på havet, ja, alltså inte de som simmar i havet utan de som fångar de som simmar i havet!     


Nåväl, sen arbetade jag som vikarie på en del förskolor i Grebbestad och började fundera på vad jag egentligen skulle studera på högskola när det väl var dags.


Det blev förskollärare. 

Men....efter att ha jobbat ett halvår som nyexad förskollärare i Lilla Edet var jag tvungen att sluta. Jag orkade inte med det, av många olika orsaker.


Istället började jag arbeta som tvätterska! Det ni!     

Jag arbetade hos Skepplanda Tvätt och stället var helt underligt. Vi var bara 4 stycken som arbetade där, ägarna plus 2 anställda. Ingen riktig toa utan utedass! Sur chef och sur anställd. Mycket märklig arbetsplats. Kände mig förflyttad till 1800-talet. 


Efter denna eskapad i tvätterivärlden flyttade vi upp till Strömstad. 

Där började jag arbeta på ett ålderdomshem där åldringarna verkligen var sjuka. Jag trivdes rätt bra med det. Fast mest med gamlingarna och inte med mina arbetskamrater. Det var för många "hurtiga" kvinnor och det är inget för mig.


Så jag fick anställning som städerska, ursäkta lokalvårdare, på Strömstad Tingsrätt, när den fortfarande fanns kvar. Det är en av mina absolut roligaste arbetsplatser. Den och L M Ericsson.


Men i slutet av 1990-talet började jag ifrågasätta hela mitt liv. Jag började arbeta extra på Strömstads olika förskolor för att testa om jag nu klarade av att arbeta med det som jag är utbildad till. Nu gick det mycket bättre och till slut sa jag upp min anställning hos Strömstad tingsrätt och blev anställd som förskollärare i Strömstad kommun.

Där har jag arbetat på 3 olika förskolor - Valemyr, Eken och Odelsberg. Jag har varit "fröken" för både förskoleklass och för barn från 2-5 år. 

Tiden i förskolorna i Strömstad är också fulla av ljusa minnen och jag trivdes då. Underbara arbetskamrater!   


Så flyttade jag från Strömstad till Borås och fick en anställning som förskollärare i lilla Aplared. Jag tänkte "åh, ett pyttelitet samhälle, blir säkert jättebra". Hmmm...jaja...det är en historia för sig.

Jag märkte av att jag hamnat i en annan kommun. En kommun där man alls inte brydde sig om sina anställda. Så kände i alla fall vi som jobbade där. Större barngrupper, mer stress. Usch ja...  


Jag arbetade först på fritids, sen på syskon som sen blev småbarn. 

Sista året när jag bodde i Borås arbetade jag på en förskola i ett ganska så utsatt område med i stort sett bara barn med föräldrar från andra länder än Sverige.

Det var en historia för sig.....och där slutade mitt arbetsliv....jag orkade inte längre   


Lite sorgligt känns det ibland. Med facit i hand skulle jag ha gjort vissa saker lite annorlunda. Men vi är ju alltid visare efteråt. Så är det bara.


Förlåt att det blev långt, men jag har haft ett långt och skiftande arbetsliv.      

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margita - 4 januari 2016 20:30

"Kod för att importera min blogg till Nouw: 4864799500"  

Av Margita - 20 december 2015 18:05

Nu har jag bestämt mig. Jag kommer inte att blogga via bloggplatsen längre. Men bloggen kommer att finnas kvar så om det är något speciellt man letar efter så förtvivlen icke.   Från och med idag säger jag definitivt ett stort TACK och adjö t...

Av Margita - 18 december 2015 21:13

En längre tid har jag funderat på att flytta min blogg. Är lite trött på den gammaldags designen här....man kan inte göra så mycket och det känns gammalmodigt.   Så när jag nu flyttar så hoppas jag ni följer med!      Jag säger till när det...

Av Margita - 15 december 2015 18:10


Hittade en video på Youtube och blev lite nostalgisk. Har du gjort såna här? Görs de överhuvudtaget idag?    När jag var barn gjorde vi alltid såna här fina hjärtan till jul, både i skolan och hemma. När mina barn var små gjordes de också, ...

Av Margita - 14 december 2015 09:45


Min blogg heter ju Sammelsurium just för att jag skriver om allt möjligt, lite som jag själv är. Det mesta intresserar mig men självklart är jag mer intresserad av vissa områden.   Ett sånt område är det här med miljön. Det började redan i ungd...

VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG!


Hej och kul att du tittar in!
Här kommer du att få träffa mina sibiriska katter och mig.
Vi kommer att prata om det mesta, så välkommen in!

ÖNSKAR ALLA EN TREVLIG STUND I BLOGGEN!  

SAMARBETE MED MIG

Kontakta mig på mejl:

margita.andersson@gmail.com

TRANSLATE MY BLOG

Jag finns på PINTEREST

INSTAGRAM

@measenga

Hitta recept

hittarecept.se

BLOGGERFY

Här är jag listad

BLOGVERTISER

Bloggportalen

BRA MORGONÖVNING!

 

KATEGORIER

Live Traffic

TÄNKVÄRT!

IAKTTAG, LYSSNA, TIG.

DÖM SÄLLAN.

FRÅGA MYCKET.

 

August von Platen

SÅ SANT SÅ......

   

EN TANKE

 

TILL MINNE

Kalle, vår undulat

1988 - 2002

  

PARNINGSTABELL

SIBIRISK KATT - STUDIE

 

SIBIRISK RASSTANDARD ENL. OLIKA FÖRBUND

Sök i bloggen

För ett år sen

GAMMALDAGS BILDER!

 

BLOGGAR JAG BESÖKER

KATTLÄNKAR

SCRAPBOOKING

MINDFULNESS/panikångest

Andra intressanta länkar

Länkar

Blogtoplist

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Statistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se