S*SENGA'S  SAMMELSURIUM

Direktlänk till inlägg 6 december 2014

Lite tankar så här inför julen...

Av Margita - 6 december 2014 18:56

Nu närmar sig julen med raketfart och för varje år som går så funderar jag mer och mer på det här med julen. 


Jag älskar julen! Varför? Jo, för att jag hade en bra barndom och jag minns varje julafton med stor glädje. Vissa julaftnar firade vi tillsammans med flera släktingar och då blev det tomte. Det var min morbror som klädde ut sig. Andra julaftnar firade vi själva; mamma, pappa, min syster och jag.


Dofterna som spred sig i köket när mamma förberedde julmaten och julbaket var helt underbara. Vi bakade alltid pepparkakor tillsammans. 

Mycket mat och godis och inte minst julpyssel förbereddes. Vi gjorde ofta smällkarameller som fylldes med några karameller och så åkte de upp i granen för att tas ner till tjugondag Knut då det var kalas igen. Vi gjorde också girlanger och pappershjärtan. 


Det roligaste av allt var nog när vi fick göra figurer av marsipan. Det var ju så gott att smutta på marsipanen! 


Julgranen var inte färdig förrän på julaftons morgon. Jag minns att mamma gick och dona och greja på kvällen innan julafton och det var alltid lika spännande. Sen på julaftons morgon fick vi gå in och se den strålande julgranen! Då hade mamma också gjort iordning en vacker korg med frukt och god choklad i. Aaaah, dofterna som spred sig....och förväntan....när blev det dags att öppna julklapparna??


Allt detta är ju helt underbart, men bara om det är lugnt och fint och inget bråk i familjen, ingen sprit eller för den delen att man över huvud taget har råd att fira jul på det sättet.


När nu julen närmar sig igen så önskar jag att alla människor kunde få uppleva denna högtid med mycket värme och mycket mänsklig kärlek, men så är ju tyvärr inte verkligheten.


Jag tycker det talas alltför lite om VARFÖR vi firar jul. Istället är allt fokus på saker som vi ska få eller ge. Själv ger jag gärna julklappar och får gärna också, men jag vill ändå sätta fokus på något helt annat.


Vi firar ju Jesu födelse. Men även om man inte tror, (jag är "halvtroende"  ) så står väl ändå julen för glädje och givmildhet. Så istället för att sätta julklappar i fokus kanske man kan sätta annat före.


Som det att kunna träffas och umgås. Det är faktikst inte allom givet för att uttrycka sig ålderdomligt.

Kanske det räcker med en enda liten julklapp? Så sätter vi fokus på just att umgås och att äta gott istället? 


Den där hetsen som blir innan jul, den har jag faktiskt aldrig förstått. Då missar man ju hela poängen med jul. Då ska man varva ner, äta gott och umgås.


Hjälp, vad jag tjatar...men jag ville bara påminna om att det viktigaste här i livet är inte saker utan något helt annat: att umgås och bry sig om varandra.   


  

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Margita - 4 januari 2016 20:30

"Kod för att importera min blogg till Nouw: 4864799500"  

Av Margita - 20 december 2015 18:05

Nu har jag bestämt mig. Jag kommer inte att blogga via bloggplatsen längre. Men bloggen kommer att finnas kvar så om det är något speciellt man letar efter så förtvivlen icke.   Från och med idag säger jag definitivt ett stort TACK och adjö t...

Av Margita - 18 december 2015 21:13

En längre tid har jag funderat på att flytta min blogg. Är lite trött på den gammaldags designen här....man kan inte göra så mycket och det känns gammalmodigt.   Så när jag nu flyttar så hoppas jag ni följer med!      Jag säger till när det...

Av Margita - 15 december 2015 18:10


Hittade en video på Youtube och blev lite nostalgisk. Har du gjort såna här? Görs de överhuvudtaget idag?    När jag var barn gjorde vi alltid såna här fina hjärtan till jul, både i skolan och hemma. När mina barn var små gjordes de också, ...

Av Margita - 14 december 2015 09:45


Min blogg heter ju Sammelsurium just för att jag skriver om allt möjligt, lite som jag själv är. Det mesta intresserar mig men självklart är jag mer intresserad av vissa områden.   Ett sånt område är det här med miljön. Det började redan i ungd...

VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG!


Hej och kul att du tittar in!
Här kommer du att få träffa mina sibiriska katter och mig.
Vi kommer att prata om det mesta, så välkommen in!

ÖNSKAR ALLA EN TREVLIG STUND I BLOGGEN!  

SAMARBETE MED MIG

Kontakta mig på mejl:

margita.andersson@gmail.com

TRANSLATE MY BLOG

Jag finns på PINTEREST

INSTAGRAM

@measenga

Hitta recept

hittarecept.se

BLOGGERFY

Här är jag listad

BLOGVERTISER

Bloggportalen

BRA MORGONÖVNING!

 

KATEGORIER

Live Traffic

TÄNKVÄRT!

IAKTTAG, LYSSNA, TIG.

DÖM SÄLLAN.

FRÅGA MYCKET.

 

August von Platen

SÅ SANT SÅ......

   

EN TANKE

 

TILL MINNE

Kalle, vår undulat

1988 - 2002

  

PARNINGSTABELL

SIBIRISK KATT - STUDIE

 

SIBIRISK RASSTANDARD ENL. OLIKA FÖRBUND

Sök i bloggen

För ett år sen

GAMMALDAGS BILDER!

 

BLOGGAR JAG BESÖKER

KATTLÄNKAR

SCRAPBOOKING

MINDFULNESS/panikångest

Andra intressanta länkar

Länkar

Blogtoplist

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Statistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se